Οι πολιτικές προσωπικότητες που σημάδεψαν τη δεκαετία του ’80

Διάδωσέ το!!!
Από τον Ανδρέα της αλλαγής και τον γιο του αγωγιάτη, στον καπετάν Γιώτη Χαρίλαο Φλωράκη, την Μελίνα του πολιτισμού και την άνοδο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξουσία (λίστα)

Για έναν τριαντάρη και  κάτι, η δεκαετία του ’80 μοιάζει με ένα μακρινό, χρωματιστό όνειρο από την παιδική ηλικία. Είναι όμως παράλληλα βίωμα, μια Ελλάδα που την έχουμε στο μυαλό μας πολύ καθαρά και με κάποιο τρόπο την αναπολούμε. Όχι γιατί ήταν καλύτερη (που θα βρεθούν πολλοί με επιχειρήματα υπέρ της υπόθεσης αυτής), αλλά γιατί απλά υπήρξε η περίοδος των παιδικών μας χρόνων, για τους λίγο μεγαλύτερους των νεανικών τους χρόνων και για τους βενιαμίν ένας κόσμος “εξωγήινος” και από αλλού βγαλμένος.

Η έκθεση Gr80s, από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, για εκείνη την μακρινή εποχή ήρθε να μας θυμίσει τόσο γλαφυρά όλα όσα χαρακτήρισαν μια ολόκληρη δεκαετία. Μεγάλο κομμάτι αυτής της περιόδου, καταλυτικό για τη χώρας μας και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτή σήμανε. Από την αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου, στην κάθαρση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και από την φρενίτιδα του παντοδύναμου ΠΑΣΟΚ, στην απότομη προσγείωση του βρόμικου ’89 και των ειδικών δικαστηρίων.

Αναζητήσαμε δέκα πρόσωπα της πολιτικής ζωής εκείνης της περιόδου που σημάδεψαν τα ’80s στην Ελλάδα και βρήκαμε ενδιαφέροντα ντοκουμέντα από τον αέρα που απέπνεε ο πολιτικός κόσμος εκείνης της εποχής.



1
Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργός
Το πρώτο όνομα που “ανάβει” στη μαρκίζα του μυαλού κάθε Έλληνα όταν αναφέρεται στη δεκαετία του 1980, είναι Ανδρέας. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσωπο της λεγόμενης στις αρχές των ’80s “αλλαγής”, σημάδεψε όσο κανείς άλλος την ελληνική πολιτική σκηνή.
Δεν είναι απλά το γεγονός πως κατάφερε να επικρατήσει σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις το 1981 και το 1985, ούτε πως κατάφερε να στερήσει την εξουσία από το κόμμα της δεξιάς ως και το 1990. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε ένα κόμμα που χαρακτήρισε ολόκληρη τη μεταπολίτευση και βρέθηκε σε πόστα εξουσίας μέχρι και τα χρόνια του μνημονίου.





2
Χρήστος Σαρτζετάκης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ξεπήδησε από το δικαστικό σώμα και καταγράφτηκε στο υποσυνείδητο μιας ολόκληρης γενιάς για την αποφασιστικότητα που επέδειξε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης της δολοφονίας του Γρηγορίου Λαμπράκη τα ταραχώδη χρόνια που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών.
Η πρότασή του από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, για ζητήματα που αφορούσαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, αλλά και την προηγούμενη έντονη αντίδραση του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή σε συνέχεια των συνταγματικών αλλαγών που προώθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου και καθιστούν το ρόλο του προέδρου καθαρά τυπικό.
Στην ιστορία έμεινε και η φράση του “είμεθα Έθνος ανάδελφον” αναφερόμενος στην έλλειψη συγγενικών δεσμών με άλλους γειτονικούς λαούς.
3
Δημήτρης Τσοβόλας, υπουργός Οικονομικών
Έχουν περάσει από την ελληνική πολιτική σκηνή πολλοί υπουργοί Οικονομικών, όμως ο Δημήτρης Τσοβόλας υπήρξε αν όχι ο πιο λαοφιλής (για την περίοδο που βρισκόταν στο πόστο και όχι για τα ενδεχόμενα αποτελέσματα του μετά από χρόνια), σαφέστατα ο πιο αναγνωρίσιμος από όλους. Έχει άλλωστε μείνει στην ιστορία η προτροπή του Ανδρέα του ΠΑΣΟΚ “Τσοβόλα δώστα όλα”, απευθυνόμενος στον υπουργό του των Οικονομικών.
Ο μαχητικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών από το 1981, ενώ ανέλαβε υπουργός σε όλη τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ιστορική είναι η ιδιότητα που του απέδωσε δημοσίευμα σε εφημερίδα της εποχής, σε μια προσπάθεια να πλήξει την δημοφιλία του, γράφοντας για τον γιο του αγωγιάτη. Η υπόθεση του ’89, τον έθεσε στο μάτι του Κυκλώνα, με το ειδικό δικαστήριο να του στερεί τα πολιτικά του δικαιώματα για τρία χρόνια και να κλείνει τον κύκλο της ανάληψης κυβερνητικών θέσεων για τον δικηγόρο.
4
Μελίνα Μερκούρη, υπουργός Πολιτισμού
Μια από τις πιο αναγνωρισμένες προσωπικότητες του κινηματογράφου στον κόσμο, η Μελίνα Μερκούρη έγινε στόχος των Συνταγματαρχών της Χούντας και παθιάστηκε από την ιδέα της αλλαγής στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Εντάχθηκε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός πολιτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Παπανδρέου.
Ανέδειξε ιδιαίτερα το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ σε συνεργασία κυρίως με τους Γάλλους σοσιαλιστές υπήρξε εμπνευστής του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η ίδια, ως υπουργός, δημιούργησε το θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ, περιφερειακών θεάτρων με σκοπό την πολιτισμική ανάπτυξη της περιφέρειας.
5
Κωστής Στεφανόπουλος, πρόεδρος ΔΗΑΝΑ
Προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κωστής Στεφανόπουλος αναδείχθηκε σε σημαντική προσωπικότητα της δεξιάς στην Ελλάδα του ’80. Πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας, επιχείρησε δύο φορές (το 1981 και το 1984) να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φωνές εντός της κεντροδεξιάς παράταξης που θεωρούσαν εκείνο καταλληλότερο για τη θέση, εν αντιθέση με τον Κωνταντίνο Μητσοτάκη που τελικά ανέλαβε και το 1990 ορκίστηκε και πρωθυπουργός.
Αυτή η εξέλιξη τον οδήγησε να αποχωρήσει από το κόμμα αμέσως μετά τις εκλογές του 1985, ενώ κατόρθωσε να εκλεγεί με το ΔΗΑΝΑ, κομματικό σχηματισμό που ο ίδιος συνέστησε, χάρη στον ιδιότυπο εκλογικό νόμο που εισήγαγε τότε η δεύτερη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.



6
Χαρίλαος Φλωράκης, γγ ΚΚΕ
Από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της αριστεράς και του ΚΚΕ τα τελευταία 50 χρόνια. Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ένας πολιτικός που ήξερε να συνθέτει και για τον οποίο κρατάει κανείς την εικόνα ενός πράου ανθρώπου χωρίς τις γνωστές κορώνες των πολιτικών. Επί ημερών του στη γγ του ΚΚΕ και έπειτα στην προεδρία υπό τον ενωμένο Συνασπισμό, το κομμουνιστικό κόμμα έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της μεταπολίτευσης.
Η επιλογή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ προκειμένου να προχωρήσει η εξεταστική και το ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικού του Ενιαίου Συνασπισμού και έφερε τη διάσπαση, με το ΚΚΕ να κατέρχεται και πάλι αυτόνομα στις προσεχείς εκλογές του 1993.
7
Λεωνίδας Κύρκος, πρόεδρος ΚΚΕ εσωτερικού
Η έτερη προσωπικότητα της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς, που πρωταγωνίστησε στη διαμόρφωση του Ενιαίου Συνασπισμού τη δεκαετία του ’80 υπήρξε αναμφίβολα ο Λεωνίδας Κύρκος. Προερχόμενος από το ΚΚΕ εσωτερικού, ενώ διετέλεσε βουλευτής και πριν τη Χούντα με την ΕΔΑ, τόσο το ’61, όσο και το ’63 και το ’64.
Η αποχώρηση του Κύρκου, όπως φυσικά και του Φλωράκη από την ηγεσία του Συνασπισμού, με την αμοιβαία παραίτηση και η διάσπαση της αριστεράς, σε συνδυασμό με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού (τον οποίο είχε αποκηρύξει αυτή η πτέρυγα) βύθισε την αριστερά σε μια μακροχρόνια κρίση και οδήγησε τον Συνασπισμό ακόμη και εκτός βουλής τη δεκαετία του ’90.
8
Γιώργος Γεννηματάς, Υπουργός Υγείας



Το όνομά του έγινε ταυτόσημο του συστήματος υγείας στη μεταπολίτευση, που μπορεί σήμερα να μοιάζει απογοητευτικό, υπήρξε όμως ιδιαίτερα φιλόδοξο για τα δεδομένα της εποχής του. Στη δεκαετία του ’80 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας αντίστοιχα και σε εκείνον αποδίδεται τόσο η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η κατοχύρωση δικαιώματος ψήφου στα 18.
9
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ
Αν και η παρουσία του στην πολιτική σκηνή εκτείνεται στην ταραχώδη περίοδο της αποστασίας πριν το πραξικόπημα, ως τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90, οπότε και εξελέγη πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σαφώς κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής σκακιέρας τη δεκαετία του ’80.
Ανέλαβε να βγει μπροστά, ηγούμενος της δεξιάς απέναντι στην παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ και την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και παρά την ταραχώδη περίοδο του ’89, αναδείχθηκε νικητής με το “κλείσιμο” της δεκαετίας και στην αυγή της τελευταίας του 20ου αιώνα. Η πολιτική του διπλωματία είχε ως αποτέλεσμα να πείσει την ενωμένη αριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με το κόμμα του οποίου εκείνος ηγείτο, οδηγώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεκάδες άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο ειδικό δικαστήριο.
10
Μένιος Κουτσόγιωργας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Μηχανή Του Χρόνου
Αδιασμφισβήτητα αποτελεί το πρόσωπο του “βρόμικου ’89”, τόσο για τις παθιασμένες αγορεύσεις του στο ειδικό δικαστήριο, την απόφαση προφυλάκισής του στα πλαίσια της “δίκης του αιώνα”, όπως είχε ονομασθεί η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Κοσκωτά, όσο φυσικά και για το τραγικό του τέλος μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων των Ελλήνων, μέσα στην αίθουσα του ειδικού δικαστηρίου.
“Δεν δύναμαι να συνεχίσω…” είπε πριν πέσει στο έδαφος, ο βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ κλείνοντας με έναν τρόπο την ενθουσιώδη άνοδο της “Αλλαγής”, την εποχή της παντοδυναμίας του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό ρεύμα των ’80s.

Η έκθεση GR80s

Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη είναι μια πρωτότυπη ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην δεκαετία του ’80 η οποία έχει στόχο να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική αναβιωτική εμπειρία. Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, θα ανασυσταθούνσε 18 περίπτερα,μέσα από ένα συνδυασμό άμεσης πληροφορίας, οπτικοακουστικών εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών. Η έκθεση διοργανώνεται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.




Γενικές πληροφορίες:

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00,

Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 22.00

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Μειωμένο (φοιτητικό / ανέργων):  2,5 ευρώ (απαραίτητη επίδειξη πάσου, κάρτας ανεργίας)

Ελεύθερη είσοδος για: Παιδιά και εφήβους έως 18 ετών & ΑμΕΑ

Πάσο πολλαπλών επισκέψεων: 15 ευρώ (προσωπικό πάσο – απαραίτητη επίδειξη ταυτότητας στην είσοδο).

Ξεναγήσεις σχολείων: Κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, τηλ. 213 0109325

Ομαδικές ξεναγήσεις ενηλίκων: 6 ευρώ/άτομο (Από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου, κάθε Τρίτη & Τετάρτη στις 12:30, κάθε Πέμπτη & Παρασκευή στις 18:00)

Θεατρική ξενάγηση GR80s: 8 ευρώ/άτομο (Από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 19:00)

Παράλληλες εκδηλώσεις: δωρεάν είσοδος με την επίδειξη εισιτηρίου της έκθεσης ή πάσου πολλαπλών επισκέψεων – περιορισμένες θέσεις, θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Οι συνολικές εμφανίσεις του άρθρου είναι 401 , εκ των οποίων οι 1 είναι σημερινές εμφανίσεις.
Διάδωσέ το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

5 × one =