Η Γλώσσα της Αγάπης

Διάδωσέ το!!!



Πρόσφατα στις ΗΠΑ η βουλευτής Sally Lieberανακοίνωσε τη βούλησή της να εισάγει ένα νόμο ο οποίος θα απαγόρευε την σωματική τιμωρία των παιδιών κάτω των 4 ετών στην Καλιφόρνια. Από την στιγμή της ανακοίνωσης, υπήρξε αντίδραση τόσο στην Καλιφόρνια όσο και σε εθνικό επίπεδο, κυρίως από γονείς οι οποίοι αντιτάχθηκαν σθεναρά στην ιδέα ότι δεν θα μπορούσαν ελεύθερα πια να τις «βρέξουν» στα παιδιά τους «όταν αυτό θα ήταν απαραίτητο». Ο Randy Thomasson, πρόεδρος της Κίνησης για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, μάλιστα υποστήριξε ότι «όποιος έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα και υποστηρίζει την απαγόρευση της σωματική βίας στο μεγάλωμα των παιδιών, επιτίθεται στους γονείς και τους στερεί την ευθύνη που τους παραχώρησε ο Θεός να μεγαλώνουν τα παιδιά τους».

Το ζήτημα της σωματικής τιμωρίας έχει ερευνηθεί εκτεταμένα τα τελευταία 35 χρόνια, και τα αποτελέσματα δείχνουν πως η σωματική τιμωρία έχει βλαβερές και μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο πάνω στα παιδιά αλλά και στους ίδιους τους γονείς που την επιβάλλουν, και βέβαια στη μεταξύ τους σχέση. Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε τα βιβλία Behind Closed Doors, Beating the Devil Out of Them, For Your Own Good).

Τι πραγματικά μαθαίνουν τα παιδιά όταν δέχονται σωματική τιμωρία;

Μαθαίνουν ότι «αυτοί που με αγαπάνε, μπορούν να με χτυπούν» – ο μπαμπάς μου με αγαπάει αλλά μου επιτίθεται κι όλας όταν θυμώνει μαζί μου. Κάθε φορά που τον δυσαρεστώ, ή δεν φέρομαι σωστά, ή κάνω κάτι λάθος, μπορεί να με χτυπήσει. Έτσι η αγάπη και η βιαιότητα αποκτούν σύνδεση.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η σωματική τιμωρία θα πρέπει να αποφεύγεται. Τελεία.

Πολλοί γονείς το γνωρίζουν, δεν χτυπούν τα παιδιά τους και δεν το έκαναν ποτέ.

Ωστόσο υπάρχει και η συναισθηματική τιμωρία.

Τα ξεσπάσματα θυμού, ο σαρκασμός, η παγερή σιωπή του γονιού, η απόρριψη, τα παρατσούκλια, οι κατηγορίες, το φταίξιμο, οι προσβολές, οι επικρίσεις και οι διαταγές- όλα αυτά προκαλούν συναισθηματικές πληγές (πολλές από αυτές τις πρακτικές ο Dr. T. Gordon τις έχει συμπεριλάβει στα 12 Εμπόδια της Επικοινωνίας).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν συχνό τρόπο ομιλίας σε παιδιά. Μάλιστα, είναι τόσο μαθημένος και οικείος αυτός ο τρόπος που οι περισσότεροι γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι τον ακολουθούν  αλλά ούτε πόσο πληγώνει και βλάπτει. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος, αν όχι περισσότερο, από τη σωματική τιμωρία.

Είναι η γλώσσα της «εξουσίας» και αυτό που επικοινωνεί είναι τη μη αποδοχή του παιδιού ή του άλλου ατόμου. Τα αποτελέσματα της λεκτικής βίας μπορεί να είναι σοβαρά και να έχουν διάρκεια σε βάθος χρόνου. Η λεκτική βία προκαλεί στα παιδιά φόβο, ανησυχία, αμυντικότητα και «κλείσιμο». Επιφέρει πλήγμα στην αυτοπεποίθηση, οδηγεί στην κατάθλιψη, σε προβληματικές σχέσεις και στην απουσία ενσυναίσθησης για τους άλλους. Είναι το αντίθετο από τη γλώσσα της αγάπης.

Η γλώσσα της Αγάπης

Όταν ένας γονιός μπορεί να νιώσει και να επικοινωνήσει στο παιδί του με γνησιότητα ότι το αποδέχεται έτσι ακριβώς όπως είναι, τα αποτελέσματα είναι μοναδικά. Τα παιδιά μαθαίνουν να αποδέχονται και να αγαπούν τον εαυτό τους, αισθάνονται ότι «αξίζουν», μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις προκλήσεις της ζωής με εποικοδομητικό τρόπο, ανεξαρτητοποιούνται, αυτό-καθορίζονται και πραγματώνουν τις δυνατότητές τους.

Πάνω όμως και πέρα από όλα, η αποδοχή ενός παιδιού χωρίς όρους και προϋποθέσεις, είναι μια πράξη αγάπης. Όταν νιώθω αποδοχήνιώθω την αγάπη.

Οι λέξεις είναι ισχυρές. Τι λέμε και πως το λέμε, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο τρόπος που επικοινωνούμε με τα παιδιά μας μπορεί να έχει αντίκτυπο θετικό ή αρνητικό. Και αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή.





Οι συνολικές εμφανίσεις του άρθρου είναι 41 , εκ των οποίων οι 1 είναι σημερινές εμφανίσεις.
Διάδωσέ το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

12 + 5 =